.

Autoturismul Tău

Despre AS MiB5 și sunetul DSP marca AsahiKasei

Despre AS MiB5 și sunetul DSP marca AsahiKasei

S C nov 12, 2020 Navigatii Audiosources MiB 0 Comments

A sosit momentul să fac o descriere mai detaliată despre partea audio a modelului Audiosources MiB5. Așa cum am menționat și într-o postare anterioară, canalul audio de pe noua generație AS MiB5 este complet digitalizat. Semnaul audio transferat dinspre procesorul de sunet DSP până în boxele autoturismului se face 100% digital. Singura sursa audio in format analogic provine de la tunerul radio. Cand in Romania se va transmite in mod curent in format DAB atunci inclusiv pe functia radio semnaul va fi in format digital de la emisia din studio pana in difuzoare.

Ca procesor de sunet (DSP), MiB5 este echipat cu un chipsetul japonez AKM7738 de la Asahi Kasei.(Nu-i vreo mitralieră AKM -:D )  Este un chipset folosit de  marci consacate din industria auto multimedia audio -Kenwood, Sony, ș.a. În mare, ca sa expilc pe întelesul cititorilor de rând, acest DSP are intergrat un eagalizator digital parametric (EQ) pe 32 de canale, câte un filtru high/low  pass separat pe fiecare dintre cele 4 canale audio + subwoofer, și un sistem integrat de sorround realizat prin intarzierea semnalului care iese  separat din fiecare boxă în parte. Mai exista si alte chipseturi care au functii similare spre exemplu cel de pe  modelul MIB4 doar ca AKM7738 are pertformante superioare.

Spre exemplu, banda audio la egalizatorul parametric este divizata in 32 de canale independente pornind de la 20 pana la 2000Hz.(Prin comparatie, la MIB4 sunt 16 canale). În plus, fiecare canal in parte are la rândul său o alta bandă audio  în care se poate  centra cu capetel de banda care se suprapun peste urmatorul canal.În acest mod, practic EQ-ul poate acoperi orice frecventa audio intre 20Hz si 20kHz cu reglaj separat al volumului in banda setată! La randul sau fiecare canal EQ odată setat pe frecventa dorită, dispunde de incă un reglaj parametric "Q factor" care poate creste sau scădea volumul semnalului audio intr-o zona ingustă a benzii repsective.

Mai departe, tot acest semnal digital prelucrat in DSP este trimis către amplificatorul audio care este și el 100% digital, TDA7803. Acesta asigură intern conversia  semnalului din format digital în cel audio și îl amplifică  pentru a fi redat direct în boxele autotursimului.  Beneficiul major al unui astfel de sistem audio complet digital este acela ca nu se va mai pierde din calitatea semnalului care ajunge la urechea auditorului.

în rezumat pe înțelesul tuturor, nu avem noi "urechea atât de fină" pe cât poate reda acest sistem:-))))

Pentru cei care doresc să aprofundeze d.p.d.v. tehnic las linkuri cu producatorii :

Specificații tehnice AKM7738

Specificații tehnice TDA7803A

Leave your reply

*
**Not Published
*Site url with http://
*